Het gebruik van een digitaal thoraxdrainagesysteem ten opzichte van een analoog thoraxdrainagesysteem

Kwaliteitsopdracht | 2018
Samenvatting

In protocollen van het St. Antonius Ziekenhuis bestaat geen eenduidigheid over het gebruik van het soort thoraxdrainagesysteem.
Qua patiëntvriendelijkheid blijkt uit de literatuur dat een digitaal thoraxdrainagesysteem vele voordelen heeft ten opzichte van een analoog thoraxdrainagesysteem. Patiënten kunnen eerder mobiliseren en voelen zich veiliger met een digitale thoraxdrain.
In de praktijk geven verpleegkundigen op de IC/MC aan dat een digitaal thoraxdrainagesysteem patiëntvriendelijker is. Longartsen ondersteunen deze mening. Als het gaat om gebruiksvriendelijkheid geeft de literatuur de voorkeur voor een digitaal thoraxdrainagesysteem. De leercurve voor een digitaal thoraxdrainagesysteem is kort. Een digitaal thoraxdrainagesysteem biedt reproduceerbare data waardoor er op een betrouwbare manier luchtlekkage kan worden afgelezen. Er is sprake van een stabiele interpleurale druk en minder luchtlekkage.
Uit de praktijk blijkt dit ook. Longartsen geven aan dat hun protocol voor digitale thoraxdrainage erg duidelijk is waardoor er strak beleid kan worden gevolgd. Intensivisten geven wel aan dat zij een kennis-tekort ervaren onder verpleegkundigen en artsen betreffende het digitale thoraxdrainagesysteem. Het kennis-tekort blijkt ook uit de enquête, verpleegkundigen voelen zich niet altijd bevoegd en bekwaam om te werken met een digitaal thoraxdrainagesysteem. Qua kosten zegt de literatuur dat het digitale thoraxdrainagesysteem op den duur kostenbesparend is omdat patiënten minder draindagen hebben en daardoor ook minder ligdagen in het ziekenhuis.
Vanuit de praktijk zeggen intensivisten dat een digitaal thoraxdrainagesysteem een duur systeem is, één van de redenen waarom deze niet altijd wordt ingezet op de IC/MC. Longartsen geven aan dat zij uit eigen ervaring merken dat een patiënt minder draindagen heeft en daardoor ook korter in het ziekenhuis verblijft, wat een vermindering van de kosten met zich mee kan brengen. Uit berekening blijkt dat het digitale thoraxdrainagesysteem minimaal 80 keer gebruikt moet worden wil deze voordeliger worden dan een analoog thoraxdrainagesysteem. Het digitale thoraxdrainagesysteem is superieur ten opzichte van het analoge thoraxdrainagesysteem.

Specialisme
Cardiothoracale Chirurgie, Intensive Care
Opleiding
Overig

PICO

Patient
IC/MC patiënt met een pneumothorax
Intervention
Een digitaal thoraxdrainagesysteem
Comparison
Een analoog thoraxdrainagesysteem
Outcome
Eenduidigheid, patiëntvriendelijk, kosten, complicaties, werklast- en tevredenheid verpleging, effectiviteit

Vraag document aan bij het St. Antonius Ziekenhuis