Interventies bij ontbreken aspiratie van bloed na aanprikken Port-A-Cath –

CAT | 2019
Samenvatting

Op basis van bovenstaande artikelen kunnen we concluderen dat voor het maken van een richtlijn of op literatuur gebaseerd protocol, een eenduidige en specifieke rapportage van het probleem noodzakelijk is. Ook lijkt dit ons een goede aanbeveling aangezien de huidige praktijk bestaat uit het ontbreken van eenduidige interventies. De CINAS classificatie lijkt ons toepasbaar in onze setting gezien de zeer uitgebreide omschrijving van de onderzoekspopulatie in UZ Leuven.

Helaas kunnen we geen antwoord geven op onze onderzoeksvraag omdat wij voornamelijk op zoek zijn naar actiepunten ná deze classificatie, wanneer dus duidelijk is wat het probleem van de Port-A-Cath is.
De bijbehorende verpleegkundige interventies n.a.v. de CINAS score dienen in kaart gebracht te zijn alvorens wij de CINAS score op de afdeling willen gaan gebruiken.

Onze vervolgstappen:
– Protocol UZ Leuven als vervolgstappen op de CINAS classificatie volgt hopelijk snel (mail- en telefonisch contact met de onderzoekers; protocol is opgevraagd).
– Nu bezig met onderzoek in andere Santeon Ziekenhuizen
– Op deze manier hopelijk een nieuwe best practice ontwikkelen en/of deze interventies specifiek onderzoeken in de databanken.
– Uiteindelijk in gesprek met oncoloog en vaatchirurgen over vervolgstappen n.a.v. de CINAS score.

Specialisme
Oncologie
Opleiding
Overig

PICO

Patient
Oncologische patient waarbij uit Port-A-Cath geen bloed geaspireerd kan worden
Intervention
Huidige interventies (Houding veranderen, doorspuiten, hoesten, opnieuw aanprikken
Comparison
--
Outcome
Vaststellen veilig gebruik Port-A-Cath - voorkomen complicaties (extravasatie)

Vraag document aan bij het Catharina Ziekenhuis