Is de STOP-Bang vragenlijst een valide meetinstrument

CAT | 2023
Samenvatting

Waarschijnlijk heeft ongeveer één op de honderd mensen slaapapneu OSA. Het is niet precies bekend hoe vaak het voorkomt, omdat het niet altijd wordt ontdekt”. (Slaapapneu | Longfonds, z.d.) “Door OSA kunnen er verschillende bijkomende ziekten ontstaan, Denk dan aan fysieke klachten zoals hoog cholesterol, hoge bloeddruk, hartritmestoornissen en zelfs gedragsveranderingen”. (Longfonds et al,).
Door het gebruik van een polysomnografie (PSG) of een Home Sleep Apnea Device (HSAT) wordt OSA vastgesteld. Het gebruik hiervan is duur en intensief. (Hwang, 2021).
De huidige situatie is dat patiënten vaak zelf initiatief moeten nemen om met deze klachten naar de (huis)arts te gaan en zelfs dan merken de artsen de oorzaak (OSA) niet. (Longfonds et al,).
Naar mijn mening moeten wij als ziekenhuis het initiatief nemen om de patiënten te screenen op OSA, om de gezondheid van onze patiënten te vergroten, om de kosten van bovengenoemde klachten te verkleinen en daarnaast kans op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten te verkleinen.
Ik wil onderzoeken of het gebruik van de STOP-Bang vragenlijst helpt bij het screenen van OSA

Specialisme
Verpleegkunde Algemeen
Opleiding
MBO

PICO

Patient
Patiënten met (potentieel) slaapapneu
Intervention
Het screenen met STOP-Bang vragenlijst
Comparison
-
Outcome
Valide meetinstrument

Vraag document aan bij het St. Antonius Ziekenhuis