Over de Santeon kennisbank

Samen kennis delen is essentieel

Evidence based werken en denken is steeds meer van belang in het werk van verpleegkundigen en paramedici. Om evidence based werken te bevorderen, delen de zeven topklinische Santeon ziekenhuizen de onderzoeksdocumenten van hun verpleegkundigen en paramedici (in opleiding) in deze Kennisbank. De documenten kunnen gebruikt worden ter oriëntatie, om inspiratie op te doen en als achtergrondinformatie. Ook kun je vervolgonderzoek doen naar aanleiding van eerdere kritische vragen. Op deze manier kunnen we leren van elkaar.

Over de Kennisbank

In deze databank zijn samenvattingen van verpleegkundige en paramedische onderzoeksdocumenten te vinden, gerangschikt op titel en samenvatting, specialisme en documenttype. De volledige documenten kunnen gratis worden opgevraagd via het aanvraagformulier naast iedere samenvatting. Realiseer je dat de documenten niet centraal worden getoetst op kwaliteit.
De lezer is zelf verantwoordelijk voor het beoordelen hiervan. Je kunt de Libguides van de UU gebruiken om de onderzoeksdocumenten te evalueren.

Documenttypen

In de databank onderscheiden we de volgende documenttypen:

CAT

Een Critically Appraised Topic (CAT) is een systematische samenvatting van de resultaten van een klein aantal studies over een specifiek onderwerp uit de dagelijkse praktijk.

Kwaliteitsopdracht

Een kwaliteitsopdracht is een onderzoek voor een mbo- of hbo-opleiding , naar een specifiek onderdeel binnen de verpleegkundige of paramedische zorg met als doel om de kwaliteit van de zorg op dit punt te verbeteren. Criteria en invulling van de kwaliteitsopdracht wisselen per instelling.

Onderzoeksverslag

Resultaten van eigen (wetenschappelijk) onderzoek door verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten of paramedici.

Scriptie

Een scriptie of thesis is een wetenschappelijk verslag dat een verplicht onderdeel vormt van een hbo, academische of master opleiding. Hoewel het belang van de scriptie en de eisen die eraan worden gesteld per studie verschillen, is de scriptie meestal het laatste onderdeel van de opleiding.

Openstaand onderwerp

Zoek je een onderwerp voor jouw eigen studieopdracht? Een openstaand onderwerp is een onderwerp dat nog niet is uitgewerkt. Dit kan bijvoorbeeld een vervolgvraag zijn, die voortkwam uit een reeds uitgewerkt onderzoeksdocument.

Overige

Indien een document niet in de voorgaande categorieën past, maar wel in de Santeon Kennisbank kan worden opgenomen.

Onderzoeksdocument delen?

Ben je verpleegkundige/paramedicus (in opleiding) van een Santeon ziekenhuis en is jouw CAT, kwaliteitsproject of onderzoeksverslag nog niet in de kennisbank opgenomen en zou je dit graag willen? Stuur dan je verzoek naar de ondersteunende wetenschapsafdeling van je ziekenhuis. Zij zullen contact met je opnemen en aangeven wat de procedure is.