PICS
Onderzoeksverslag | 2024Uit het literatuuronderzoek, uitgevoerd om antwoord te geven op de vraag of de huidige interventies zoals het inzetten van het IC-dagboek en familieparticipatie afdoende zijn of verder uitgebreid moeten worden om het risico op het PICS te verkleinen, blijkt het volgende:
Het inzetten van het IC-dagboek draagt bij aan de verwerking na een IC-opname, niet alleen voor de patiënt maar ook voor de familie. Dit helpt bij het reduceren van depressies en stress, welke risicofactoren zijn voor het ontwikkelen van PICS, maar er is onvoldoende onderzoek verricht dat een dagboek daadwerkelijk het risico op PICS verminderd.
Het gebruik van familieparticipatie heeft over het algemeen een positieve invloed op zowel de patiënt als de familie, maar uit de literatuur blijkt dat er onvoldoende bewijs is over de effectiviteit van familieparticipatie specifiek ter preventie van PICS.
De beschikbare protocollen in het St. Antonius ziekenhuis geven beperkte informatie over hoe familie betrokken kan worden bij elke IC-opname. Deze informatie beperkt zich tot de zorg voor chronische IC-patiënten. De interventies die momenteel op de IC worden ingezet, zijn nooit officieel geëvalueerd op effectiviteit, juiste toepassing en naleving van de protocollen. Momenteel lopen er onderzoeken via Santeon om familieparticipatie in de zorg verder te integreren. Dus kan er gesteld worden dat er meer onderzoek nodig is naar inzetten van een IC-dagboek en familieparticipatie voor het welzijn van patiënten en familieleden en daarnaast de preventie van PICS in het St. Antonius ziekenhuis.
- Specialisme
- Intensive Care
- Opleiding
- Specialisatie
PICO
- Patient
- IC/MC patiënten
- Intervention
- Het evalueren en verbeteren, of indien nodig uitbreiden, van het IC dagboek en de familieparticipatie
- Comparison
- Standaard behandeling
- Outcome
- Het risico op PICS verkleinen
