Wat is het effect van TED/trombose-kousen versus ACT/korterek-zwachtelen op oedeemvermindering bij immobiele patiënten?

CAT | 2022
Samenvatting

Op afdeling Nefrologie en Hematologie liggen regelmatig patiënten opgenomen die oedeem in de benen hebben. Met name de nefrologische patienten zijn vaak wat ouder en hierdoor verminderd mobiel. De ACT/korte-rekzwachtels hebben minder effect bij verminderde mobiliteit, daarnaast kost het veel tijd en expertise om ACT/korte-rekzwachtels aan te brengen en onder de knie te krijgen. De vraag die daardoor ontstond was of TED/trombose-kousen met hetzelfde resultaat, qua volume-vermindering, kunnen worden ingezet.
Ik heb 4 RCT’s bij mijn PICO gevonden. In de RCT’s die ik heb beoordeeld op ‘niveau A2’, worden TED/trombose-kousen tegenover ACT/korterek-zwachtelen beoordeeld op vermindering van, onder andere, volume. Ik heb de resultaten van ‘na 1 week’ naast elkaar gelegd en concludeer op basis van deze gegevens dat de percentages van de volumevermindering, door beide interventies, niet veel van elkaar verschillen. Ik heb daarom ook het kostenplaatje meegenomen in de vergelijking.
De uitslag van de CAT is zeer bruikbaar, doordat veel tijd én geld kan worden bespaard. Daarnaast is een kous voor een patiënt prettiger dan zwachtels; in aanbrengen en draagcomfort.

Specialisme
Interne Geneeskunde
Opleiding
Overig

PICO

Patient
Immobiele patient
Intervention
TED/trombose-kousen
Comparison
ACT/korterek-zwachtelen
Outcome
Oedeemvermindering

Vraag document aan bij het St. Antonius Ziekenhuis