Zuivelinname en slijmvorming bij longpatiënten

Overige | 2024
Samenvatting

Het doel van dit onderzoek was om het effect van de inname van zuivelproducten op slijmvorming bij longpatiënten te identificeren met behulp van literatuuronderzoek. Uit de geïncludeerde onderzoeken komt geen eenduidig resultaat.
Eenmalige blootstelling aan melk wordt niet geassocieerd met verergering van symptomen, maar indien een dieet langer wordt gevolgd, werd een zuivelvrij dieet geassocieerd met een significante vermindering van zelfgerapporteerde niveaus van nasofaryngeale slijmsecretie. Op basis hiervan en het feit dat longpatiënten voedingsstoffen missen in hun dieet bij het vermijden van zuivelproducten, is het niet wenselijk is om de huidige behandelwijze aan te passen.

Specialisme
Diëtetiek, Longgeneeskunde
Opleiding
Niet van toepassing

PICO

Patient
Patiënten met longaandoeningen
Intervention
Consumptie van zuivel
Comparison
--
Outcome
Slijmvorming

Vraag document aan bij het St. Antonius Ziekenhuis